bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

karminadle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

śląskie karminadle to poprostu klopsy , kotlety mielone

karminadle

Składniki:

karminadle

 

  • 1/2 kg miesa mielonego wieprzowego lub mieszane
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1- 2 łyżeczki przyprawy do mielonego "prymat"
  • sól , pieprz
  • tarta bułka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

karminadle
Cebulę i ogórek pokroić w drobną kostkę . Do miski włożyć mięso , cebulę , ogórek , surowe jajko , przyprawy (wg. smaku) i tartą bułkę (tyle żeby mięso było "zwarte") . Uformować klopsy , obtoczyć w bułce , trochę spłaszczyć i piec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu