montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Karmynadle czyli kotlety mielone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karmynadle smakują dobrze również z pieczywem :)

Karmynadle czyli kotlety mielone

Składniki:

Karmynadle czyli kotlety mielone

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 bułka namoczona w wodzie (niektórzy namaczają w mleku)
  • 1 cebula pokrojona na drobno
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 jajo
  • Na panierę:
  • Bułka tarta
  • Tłuszcz do smażenia:
  • najlepiej użyć smalcu domowego

Sposób przygotowania:

Karmynadle czyli kotlety mielone
Namoczoną bułkę odsączyć z cieczy, wycisnąć, dodać mięso, cebulę, musztardę, pieprz, sól, jajo. Wszystko zagnieść. Formować owalne placuszki na wielkość dłoni. Panierować w bułce tartej i piec na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.