Sposób przygotowania:
Zielone śledzie w pomidorachETAP 1:
Śledzie pokroić na mniejsze porcje i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, posypać pieprzem i jarzynką.
Przyprawione porcje śledzi panierujemy jak kotlety w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Niewielka ilość oleju rozgrzewamy i smażymy śledzie na złoty kolor z obydwu stron, usmażone zdejmujemy z patelni
ETAP 2:
na pozostałym na nim tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę w trakcie podsmażania posypujemy niewielka ilością soli i pieprzu, koncentrat pomidorowy dodajemy do miękkiej cebuli i po wymieszaniu zdejmujemy z palnika.
Na zalewę w garnku zagotować wodę z przyprawami, na koniec dodać ocet i cebulę z koncentratem oraz spora ilość posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać i gorącą zalewą zalać usmażone śledzie.
Po wystudzeniu się zalewy ze śledziami pojemnik wstawiamy do lodówki i dajemy potrawie 2-3 dni, aby smaki sobą przeszły. Podajemy z pieczywem lub do obiadu z dodatkiem ziemniaków.
SylaUla