iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zielone śledzie w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielone śledzie doskonale się nadają do obróbki cieplnej, zielone są tylko z nazwy bo ich mięsko jest białe i delikatne.

Zielone śledzie w pomidorach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone śledzie w pomidorach

zalewa:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zielone śledzie w pomidorach

ETAP 1:

Zielone śledzie w pomidorach
Śledzie kroimy na niezbyt duże porcje i smazymy.

Śledzie pokroić na mniejsze porcje i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, posypać pieprzem i jarzynką.

Przyprawione porcje śledzi panierujemy jak kotlety w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej.

Niewielka ilość oleju rozgrzewamy i smażymy śledzie na złoty kolor z obydwu stron, usmażone zdejmujemy z patelni

ETAP 2:

Zielone śledzie w pomidorach
Śledzie zalewamy gorącą zalewą i studzimy.

na pozostałym na nim tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.

Cebulę w trakcie podsmażania posypujemy niewielka ilością soli i pieprzu, koncentrat pomidorowy dodajemy do miękkiej cebuli i po wymieszaniu zdejmujemy z palnika.

Na zalewę w garnku zagotować wodę z przyprawami, na koniec dodać ocet i cebulę z koncentratem oraz spora ilość posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać i gorącą zalewą zalać usmażone śledzie.

Po wystudzeniu się zalewy ze śledziami pojemnik wstawiamy do lodówki i dajemy potrawie 2-3 dni, aby smaki sobą przeszły. Podajemy z pieczywem lub do obiadu z dodatkiem ziemniaków.