Sposób przygotowania:
Bułeczki z nadzieniem serowo-owocowym
Na początek przygotowujemy zaczyn z drożdży: 5 dag drożdży rozcieramy z łyżką cukru i 4 łyżkami letniego mleka. Mieszamy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn będzie gotowy wlewamy go do mąki, dodajemy resztę cukru, mleka, cukier waniliowy, jajko oraz margarynę lub masło roślinne. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką do momentu aż ciasto będzie odchodzić swobodnie od ręki (gdy będzie za rzadkie można dospać maki). Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: twarożek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, śliwki kroimy na ćwiartki, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy, wycinamy małe, płaskie placuszki na środek każdego kładziemy po ok czubatej łyżeczce twarożku i ćwiartkę śliwki lub łyżeczkę starego jabłka. Zawijamy dokładnie placuszki, tak aby farsz nie wyleciał. Układamy na papierze do pieczenia lekko posmarowanym tłuszczem (bez tłuszczu mogą się przykleić do papieru). Pieczmy na wolnym ogniu w piekarniku rozgrzanym do tem ok 150oC aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu i ostudzeniu można polać lukrem lub polewą.
niuniusia