Sposób przygotowania:
Karp doskonały z Przyborowa
Sprawioną rybę odfiletować, podzielić na 4 porcje, każdą posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny następnie obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją z rosołem. Przygotować sos: pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach masła, dodać pieczarki pokrojone w kostkę i dusić do miękkości. Do uduszonych pieczarek dodać koncentrat pomidorowy, wlać zasmażkę. Mieszając zagotować, dodać śmietanę i natkę pietruszki. Do tak przygotowanego sosu włożyć usmażoną rybę i dusić pod przykryciem około 5 min. Podawać z ciemnym pieczywem lub ziemniakami i sezonowymi surówkami.