SUPERPRZEPIS

Karp duszony w śmietanie :

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Karp duszony w śmietanie :

Jeszcze jedna propozycja na danie z karpia.

Składniki:

Karp duszony w śmietanie :

 

  • 2 kawałki filetu z karpia ( ze skórą )
  • 2 duże cebule
  • 4 średnie pieczarki
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mini kostka cebulowa
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,,
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Karp duszony w śmietanie :
Umyte kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili ,rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu .Zostawić rybę na 30 minut . Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na oleju z obu stron . Cebulę pokroić w plasterki , pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać cebulę . Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować . Przełożyć do garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2 minuty. Włożyć usmażone filety z karpia ,przykryć i zostawić na 10 minut . Potem chwilę ogrzewać na małym gazie . Doprawić sos do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką .