Sposób przygotowania:
Karp duszony w śmietanie :
Umyte kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili ,rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu .Zostawić rybę na 30 minut . Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na oleju z obu stron . Cebulę pokroić w plasterki , pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać cebulę . Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować . Przełożyć do garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2 minuty. Włożyć usmażone filety z karpia ,przykryć i zostawić na 10 minut . Potem chwilę ogrzewać na małym gazie . Doprawić sos do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką .
Henia
Babciagramolka
Hi hi- bierz Heniu porcyjkę - znam twoje upodobanie do karpia - muszę zrobić wyprawę po nowe rybne zaopatrzenie bo juz mi rybki ,, wyszły ,,