malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karp na słodko gotowany

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dekorujemy ugotowanymi warzywami oraz ananasem. Moja rodzina zawsze robiła karpia smażonego. Córka nauczyła mnie robić w galarecie.

Karp na słodko gotowany

Składniki:

Karp na słodko gotowany

 

  • 1 karp o wadze 1 kg,
  • 1 puszka ananasów,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Karp na słodko gotowany
Doprowadzamy do wrzenia 2 litry wody, wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojonego pora, posiekany korzeń pietruszki i natkę pietruszki. Nad palnikiem opiekamy cebulę, dodajemy do wywaru, wrzucamy również ziele angielskie. Gotujemy wszystko 10 minut. Następnie solimy wywar, wrzucamy karpia w kawałkach z głową. Gotujemy go 20 minut. Wyjmujemy kawałki i kładziemy na talerzu. Wywar odcedzamy, do 1/3 dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją. Wlewamy sok z ananasa. Zalewamy karpia.

Tagi:

karp karp ryba