Sposób przygotowania:
Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia
Wyfiletowany karp umyty umieszczamy w jakimś pojemniku dokładnie z każdej strony skrapiamy sokiem z cytryny w dużej ilości i solimy (karp do ryba żyjąca przy dnie jezior i stawów hodowlanych słodko wodna i naciąga często jej delikatne mięsko mułem najlepiej idzie się go pozbyć cytryną lub ostatecznie octem ,) przykrywamy i odkładamy na 1 h do lodówki. Po upływie czasu wyciągamy karpia z pojemnika na deskę lub talerz i posypujemy pieprzem białym czosnkiem granulowanym można dodać odrobinę pieprzu czarnego ale do ryby najlepszy jest biały .Teraz możemy przystąpić do panierowania rozczepane jajko bułka tarta i na patelnie z rozgrzanym olejem , smażymy na średnim ogniu aż się przyrumieni z obu stron, wykładamy na ręcznik papierowy aby się pozbyć nadmiaru oleju i tak przygotowany możemy spożywać na gorąco lub jak moi rodzice lubią na zimno...bee Ja życzę wszystkim gorącego i smacznego karpia :D