Sposób przygotowania:
Karp po Żydowsku
Karpie patroszymy z oby dwóch odcinamy głowy i czyścimy ze skrzeli i oczu .Z wnętrzności pozostawiamy pęcherze pławne i tłuszcz (trzeba zachować ostrożność aby nie uszkodzić żółci bo wtedy ryba stanie się gorzka ) Jednego karpia filetujemy ,nie trzeba odcinać skóry. Drugiego kroimy w dzwonka.Cebule kroimy w ćwiartki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu cebuli.Dodajemy przyprawy, warzywa, solimy ,pieprzymy(ja lubię jak jest pikantnie więc więcej pieprzu) . Pozostałości po sprawionej rybie też oczywiście dodajemy do cebuli (oczyszczone głowy,pęcherze i resztki kręgosłupa z odfiletowanego korpusu .Stawiamy na małym ogniu .Odfiletowanego karpia ,jedną cebule przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodajemy grysik ,jajko,cukier,gałkę,pieprz i cukier . Tym farszem nadziewamy dzwonka i delikatni kładziemy na gotującej się cebuli tak aby zanurzyły się w płynie.Gotujemy około 15 min.Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na półmisku .Wkładamy rybę do lodówki po przestudzeniu .To jest potrawa na zimno.Teraz czas na sos .Gotujemy cebule (sos z innymi częściami ryby) do momentu aż cebula stanie się miękka a głowy ryb się rozpadną. Teraz cały sosprzecieramy przez durszlak o małym sicie resztki na durszlaku nie zawierającej sosu wyrzucamy .Sos jak jest jeszcze gorący zagęszczamy żelatyną .Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.Potrawę jemy na zimno z słodką bułką.