Karp z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to karp Rytwiański udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp"

Karp z suszonymi śliwkami

Składniki:

Karp z suszonymi śliwkami

 

  • 1 kg karpia,
  • 80g suszonych śliwek bez pestek,
  • 50 g rodzynek,
  • 5 średnich cebul,
  • 3 szklanki wody,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, natka pietruszki),
  • 2 liście bobkowe,
  • odrobina białego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier do smaku,
  • 1 małe opakowanie żelatyny,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Karp z suszonymi śliwkami
Cebulę obrać, opłukać, skroić w grube kawałki, zalać wrzącą osoloną wodą. Dodać oczyszczone warzywa i ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć i pokroić w dzwonka, włożyć do wywaru i gotować 20 min na wolnym ogniu. Po wystudzeniu usunąć bardzo delikatnie ości. Śliwki i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odcedzić. Rybę ułożyć na głebokim półmisku, udekorować - między dzwonka włożyć śliwki i rodzynki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pod koniec gotowania dodać namoczoną żelatyne, doprawić do smaku, przecedzić przez sito i zalać karpia.

Tagi:

śliwki beza bezy