anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp w pikantnym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny karp podany z nieco mniej tradycyjnym sosem lekkim, aromatycznym i pikantnym.

Karp w pikantnym sosie

Składniki:

Karp w pikantnym sosie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karp w pikantnym sosie
Rybę przygotowuję w taki sam sposób jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/karp-z-korzennym-sosem,przepisy,128527.html, czyli sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki. Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. SOS: paprykę, marchewkę i cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, usuwam pestki i też kroję w drobną kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam bulion, dodaję przyprawy i posiekany czosnek. Duszę pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodaję przecier pomidorowy, zagotowuję i odstawiam z ognia. Dodaję posiekany świeży majeranek, ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Na ogrzanym półmisku układam usmażone kawałki karpia z pikantnym sosem z jarzyn i dekoruję świeżym majerankiem. *ja użyłam domowy przecier pomidorowy, można też oczywiście dodać kupny przecier lub koncentrat pomidorowy.