Sposób przygotowania:
Karp w pikantnym sosie
Rybę przygotowuję w taki sam sposób jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/karp-z-korzennym-sosem,przepisy,128527.html, czyli sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki. Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. SOS: paprykę, marchewkę i cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, usuwam pestki i też kroję w drobną kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam bulion, dodaję przyprawy i posiekany czosnek. Duszę pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodaję przecier pomidorowy, zagotowuję i odstawiam z ognia. Dodaję posiekany świeży majeranek, ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Na ogrzanym półmisku układam usmażone kawałki karpia z pikantnym sosem z jarzyn i dekoruję świeżym majerankiem. *ja użyłam domowy przecier pomidorowy, można też oczywiście dodać kupny przecier lub koncentrat pomidorowy.
jaNina