Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Karp w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rybka na co dzień i od święta

Karp w cieście piwnym

Składniki:

Karp w cieście piwnym

 

Sposób przygotowania:

Karp w cieście piwnym
Karpia wyczyścić i wyfiletować (mnie to wogóle nie idzie, więc proszę zawsze pana w sklepie). Pokroić na dzwonka, posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, aby "nasiąknął". Jaja oddzielić i żółtka ubijać z piwem i ciągle mieszając dodawać mąki, by ciasto było gęste jak śmietana. Później dodać pianę z ubitych białek. Tak przygotowaną rybkę maczać dzwon po dzwonku w cieście i smażyć na rozgrzanym głębokim oleju. Pysznie smakuje z frytkami i tatarskim sosem.
Smacznego!

Tagi:

jajko piwo jajka