szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Karp w cytrynie z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do tej pory karpia jadałam tylko na Wigilię, a że przy okazji porządków w zamrażalniku trafiłam na zapomnianą rybę postanowiłam zrobić ją w nieco innej formie.

Karp w cytrynie z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w cytrynie z piekarnika

 

 

Sposób przygotowania:

Karp w cytrynie z piekarnika
Płat karpia oczyszczamy z łusek i ja przekroiłam na dwa kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut.
Karp w cytrynie z piekarnika
Cebulę obieramy po czym kroimy ją na plasterki
Karp w cytrynie z piekarnika
Z połowy cytryny wyciskamy sok a pozostałą część kroimy na plasterki
Karp w cytrynie z piekarnika
Przygotowaną rybę doprawiamy i przekładamy do naczyń żaroodpornych
Karp w cytrynie z piekarnika
Na rybie układamy plasterki cytryny i cebuli i pieczemy

Tagi:

karp ryba