Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Powigilijny karp w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy zostaje mi karp po wigilijnej kolacji, pakuję go do zalewy i jest pyszny

Powigilijny karp w zalewie octowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Powigilijny karp w zalewie octowej

 

 

  • ZALEWA

 

  • 2 szkl. wody
  • 0,5 szkl. octu
  • 1 stołowa łyżkasoli
  • 3 stołowe łyżka cukru kryształu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listek laurowy
  • 2 średnie cebule

 

 

 

Sposób przygotowania:

Powigilijny karp w zalewie octowej

Karpia sprawiamy, kroimy na kawałki solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieprzymy, odstawiamy na ok 2 godzinki, żeby przeszedł. Rybkę obtaczamy w mące, zanurzamy w rozkłóconym jajku z wodą i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. ZALEWA Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka dajemy pozostałe składniki zalewy, dodajemy cebulę i zagotowujemy. Do zimnej zalewy wkładamy karpia i odstawiamy do lodówki na 2 dni. Rybka jest rewelacyjna.


Polecamy: przepis na domowy ocet jabłkowy >>>

Powigilijny karp w zalewie octowej
Smażony karp, czekający w marynacie na popis na talerzu

Tagi:

karp ryba