iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzięki temu że karp schładza się w zalewie, nie rozpada się podczas wyjmowania z garnka i nie kruszy się. Galareta jest bardzo smaczna i tężeje nawet pomimo tego że jest mało żelatyny. Przygotowywanie karpia jest moją przyjemnością.

Karp w galarecie

Składniki:

Karp w galarecie

 

  • 1 kilogramowy karp,
  • 1 cytryna,
  • puszka groszku,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 3 marchewki,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • łyżeczka cukru,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Karpia sprawiamy ale zostawiamy głowę, kroimy w dzwonka. Gotujemy w płaskim garnku 2 litry wody, seler, pietruszkę por, marchewki kroimy na średnie części i dodajemy do wody, wrzucamy listki, ziele, solimy, słodzimy, dodajemy żelatynę, wkładamy do wrzątku karpia, gotujemy 2 min. wyłączamy ogień i zestawiamy karpia w chłodne miejsce w zalewie ma stać do czasu ochłodzenia. Następnie układamy dzwonka schłodzonego karpia na talerzu, do zalewy dodajemy ocet, zalewamy karpia, dekorujemy zieleniną, groszkiem, marchewką, cytryną, wstawiamy do lodówki.

Tagi:

karp karp ryba