Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ryba faszerowana w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam taką rybkę, ale to nie moje smaki. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Ryba faszerowana w galarecie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba faszerowana w galarecie

Na masę rybną

Galareta :

  • Galareta :
  • 1,5 - l wody
  • 1/2 szt - selera korzeniowego
  • 1- kawałeczek mały pora
  • 3 - cebule
  • 4 - średnie marchewki
  • 1 - szt pietruszka, korzeń
  • do smaku - szczypta cukru
  • 5 -kulek ziela angielskiego
  • 3-listki laurowe

Dodatkowo

  • Dodatkowo
  • 2 - jajka
  • 1,5 - łyżki kukurydzy konserwowej, osączonej
  • 1,5 - łyżki groszku konserwowego, osączonego
  • natka pietruszki
  • żelatyna w proszku - ilość na 1 litr płynu

Sposób przygotowania:

Ryba faszerowana w galarecie
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jednej godziny.

Następnie wywar przecedzić do innego garnka.

Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki.

Rozmrożone filety, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Na kuchennym blacie rozłożyć dwa kawałki folii spożywczej tak, żeby na siebie zachodziły dłuższym bokiem, wyłożyć masę rybną i uformować wałek, ścisło zwinąć folię, brzegi skręcić jak cukierek, związać sznurkiem.

Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.

Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.

Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.

Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ryba faszerowana w galarecie
Wszystkie składniki zostały wymieszane z rybą
Ryba faszerowana w galarecie
Masa rybna wyłożona na folię spożywczą i dobrze zwinięta i zawiązana
Ryba faszerowana w galarecie
Gotowe wałeczki z rybą zostały włożone do garnka z gorącym wywarem do gotowania