Sposób przygotowania:
Ryba faszerowana w galarecie
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jednej godziny.
Następnie wywar przecedzić do innego garnka.
Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki.
Rozmrożone filety, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Na kuchennym blacie rozłożyć dwa kawałki folii spożywczej tak, żeby na siebie zachodziły dłuższym bokiem, wyłożyć masę rybną i uformować wałek, ścisło zwinąć folię, brzegi skręcić jak cukierek, związać sznurkiem.
Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.
Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.
Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Następnie wywar przecedzić do innego garnka.
Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki.
Rozmrożone filety, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Na kuchennym blacie rozłożyć dwa kawałki folii spożywczej tak, żeby na siebie zachodziły dłuższym bokiem, wyłożyć masę rybną i uformować wałek, ścisło zwinąć folię, brzegi skręcić jak cukierek, związać sznurkiem.
Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.
Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.
Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.