malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karp przygotowany w ten sposób gości na świątecznym stole w naszej rodzinie od dawna. Kiedyś przygotowywała go babcia, teraz robię to ja.

Karp w galarecie

Składniki:

Karp w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Karpia oczyszczamy i kroimy w dzwonka. W dużym garnku gotujemy osoloną, posłodzoną wodę, wrzucamy włoszczyznę, listki, ziele oraz pieprz gotujemy 10 min, następnie wrzucamy karpia, gotujemy 15 min delikatnie wyjmujemy żeby się nie pokruszył. Przecedzamy wywar, w litrze rozpuszczamy żelatynę, wciskamy sok z cytryny i chłodzimy. Karpia układamy na dużym półmisku i między dzwonka wkładamy plastry cytryny, zalewamy rozpuszczoną żelatyną, wstawiamy do lodówki. 

Tagi:

ryba karp