jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karp w piernikowo- migdałowej panierce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowując pierniczki polecam kilka pozostawić bez lukru, a następnie wykorzystać je do przygotowania „piernikowo- migdałowego karpia”.

Karp w piernikowo- migdałowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w piernikowo- migdałowej panierce

ZALEWA:

  • 5 szklanek wody,
  • 0,5 szklanki soli,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • Skórka starta z jednej cytryny

PANIERKA:

  • 2-3 jajka do panierki,
  • Mąka do obtoczenia ryby,
  • Około 6 pierniczków bez lukru i czekolady ( kupne lub domowej roboty),
  • 6-8 łyżek bułki tartej,
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 2 karpie,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karp w piernikowo- migdałowej panierce

ETAP 1

Karp w piernikowo- migdałowej panierce
przygotowaną zalewę studzimy

ZALEWA: W garnku zagotowujemy wodę. Do ciepłej dodajemy cukier, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników i ściągamy z ognia. Zalewę studzimy.

ETAP 2

Karp w piernikowo- migdałowej panierce
W zimnej zalewie moczymy ryby

Do przestudzonej wkładamy karpie. Ryby w takiej zalewie pozostawiamy na około 40 minut.

ETAP 3

Karp w piernikowo- migdałowej panierce
ryby dzielimy na dzwonka

Po tym czasie karpie wyjmujemy i dzielimy na około 3 cm dzwonka. Gotowe dzwonka odsączamy z zalewy na papierowym ręczniku.

ETAP 4

Karp w piernikowo- migdałowej panierce
Składniki panierki łączymy ze sobą

PANIERKA: Pierniczki drobno rozkruszamy lub mielimy. Rozdrobnione pierniczki, połamane płatki migdałowe, pieprz oraz bułkę tartą umieszczamy w misce. Składniki panierki mieszamy.

ETAP 5

Karp w piernikowo- migdałowej panierce
usmażoną rybę pieczemy jeszcze przez około 10 minut

Osuszone dzwonka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w piernikowo- migdałowej panierce. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i jeszcze na około 10 minut wkładamy do piekarnika (180°C), by doszły. Gotowe.


Tagi:

dania okazje karp