Sposób przygotowania:
Karp w piernikowo- migdałowej panierceETAP 1
ZALEWA: W garnku zagotowujemy wodę. Do ciepłej dodajemy cukier, sól oraz skórkę startą z cytryny. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników i ściągamy z ognia. Zalewę studzimy.
ETAP 2
Do przestudzonej wkładamy karpie. Ryby w takiej zalewie pozostawiamy na około 40 minut.
ETAP 3
Po tym czasie karpie wyjmujemy i dzielimy na około 3 cm dzwonka. Gotowe dzwonka odsączamy z zalewy na papierowym ręczniku.
ETAP 4
PANIERKA: Pierniczki drobno rozkruszamy lub mielimy. Rozdrobnione pierniczki, połamane płatki migdałowe, pieprz oraz bułkę tartą umieszczamy w misce. Składniki panierki mieszamy.
ETAP 5
Osuszone dzwonka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w piernikowo- migdałowej panierce. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i jeszcze na około 10 minut wkładamy do piekarnika (180°C), by doszły. Gotowe.
gusia1000