Karp w sosie koperkowym

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę sprawić, dokładnie umyć i podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i mąką,

Karp w sosie koperkowym

Składniki:

Karp w sosie koperkowym

 

  • 1 kg karpia
  • 3 dag mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • kostka bulionu
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Karp w sosie koperkowym
Rybę sprawić, dokładnie umyć i podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i mąką, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dzwonka przełożyć do rondla, zalać 1/2 szklanki wody, dodać pokruszoną kostkę bulionu i dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać roztrzepaną śmietanę, chwilę podgrzać. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.