misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Karp w sosie piwnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wykwintny karp na świąteczny stół.

Karp w sosie piwnym

Składniki:

Karp w sosie piwnym

 

  • sprawiony karp 1,20kg-1,50 kg
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 duża cebula
  • po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyzeczka mielonych gożdzików
  • pół łyżeczki cukru
  • 5 dkg rodzynków
  • 5 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • olej, sól

Sposób przygotowania:

Karp w sosie piwnym
Rybę natrzeć solą i gożdzikami,wstawić na 2 godz do lodówki. Rodzynki sparzyć , osączyć na sitku. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać cukier , rodzynki,pieprz i ziele angielskie.Wlać piwo ,zagotować. Włożyć rybę posypać skórką z cytryny i orzechami, dusić na małym ogniu około 15 minut. Wyjąć rybę sos zmiksować, polać rybę na pólmisku.

Tagi:

piwo karp