Karp w sosie z borowików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis pani Oksany Skocz udostępniony przez Towarzystwo promocji ryb "Pan Karp"

Karp w sosie z borowików

Składniki:

Karp w sosie z borowików

 

  • 1,5 kg karpia,
  • na sos:
  • 50 g suszonych borowików,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki,
  • 1 żółtko,
  • cytryna,
  • sól, pieprz,
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Karp w sosie z borowików
Karpia sprawić , umyć dokładnie i pokroić w dzwonka.Oprószyć solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem i ułożyć w nim karpia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury do 200 C i piec około 20 minut. Sos : Grzyby namoczyć , ugotować, odsączyć i pokroić w paseczki. Stopić tłuszcz, zeszklić grubo posiekaną cebulę, dodać borowiki i pokruszoną kostkę bulionową . Dusić razem przez około 10 minut. Oprószyć mąką , mieszać i podlewać zimną wodą , aby nie zrobiły się grudki.Dodać śmietanę połączoną z żółtkiem ( nie gotować ). Doprawić sokiem z cytryny . Takim sosem zalać karpia i zapiekać przez 15 minut. smacznego !