Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Karp z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podawać z ziemniakami i kapustą z grochem.

Karp z czosnkiem

Składniki:

Karp z czosnkiem

 

  • 1 kg karpia
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Karp z czosnkiem
Rybę oczyścić, umyć, osączyć, natrzeć solą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Czosnek obrać, podzielić na ząbki, pokroić w paseczki i włożyć do karpia. Olejem polać karpia, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Resztę oleju wymieszać winem i skropić karpia. Wstawić rybę do piekarnika i piec 45 minut.