dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Karp z duszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smażone filety z karpia zapiekane z dodatkiem duszonej cebulki. Smaczna i prosta w przygotowaniu rybka.

Karp z duszoną cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karp z duszoną cebulką

 

  • 2 filety z karpia
  • 2 duże cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • 1 łyż mąki
  • tymianek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karp z duszoną cebulką
Karpia płuczemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Nacinamy lekko skórkę. Oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Obraną cebulę kroimy w piórka. Czosnek rozgniatamy w prasce. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie wlewamy sok i wino. Podgrzewamy do redukcji płynu. Na dnie naczynia do zapiekania wykładamy cebulę. Na cebulce układamy rybę. Zapiekamy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Karp z duszoną cebulką
Rybę nacieramy przyprawami i smażymy z obu stron.
Karp z duszoną cebulką
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na patelni.
Karp z duszoną cebulką
Do cebuli dodajemy sok i wino i całość chwilę podgrzewamy.

Tagi:

karp ryba