Sposób przygotowania:
Karp z rodzynkami
W pierwszej kolejności należy oskrobać karpia, wypatroszyć, dokładnie oczyścić i po porcjować. Po porcjowanego karpia obsypać pieprzem, solą i odstawić na pół godziny do zimnego miejsca, żeby karp przesiąkł przyprawami. Marchewkę, pietruszkę, seler, por dokładnie umyć i obrać, a następnie pokroić w mniejsze części i gotować w lekko osolonej wodzie. Rybę w przyprawach gotować, aż do osiągnięcia miękkości. Rodzynki dobrze sparzyć, a później dodać do warzyw z wywaru i niewielkiej ilości wywaru. . Cebulę obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę również dodać do poprzednich składników. Wszystko razem dusić razem. Pod koniec doprawić do smaku według własnego uznania cukrem, solą i pierzem, Karpia zaleć gotowym sosem i naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez około pół godziny.