lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Karp z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo dobry karp z rodzynkami..

Karp z rodzynkami

Składniki:

Karp z rodzynkami

 

  • 1 kg karpia
  • 20 dag warzyw na wywar( marchewka, pietruszka, seler, por)
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • 10 dag cebuli
  • 8 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Karp z rodzynkami
W pierwszej kolejności należy oskrobać karpia, wypatroszyć, dokładnie oczyścić i po porcjować. Po porcjowanego karpia obsypać pieprzem, solą i odstawić na pół godziny do zimnego miejsca, żeby karp przesiąkł przyprawami. Marchewkę, pietruszkę, seler, por dokładnie umyć i obrać, a następnie pokroić w mniejsze części i gotować w lekko osolonej wodzie. Rybę w przyprawach gotować, aż do osiągnięcia miękkości. Rodzynki dobrze sparzyć, a później dodać do warzyw z wywaru i niewielkiej ilości wywaru. . Cebulę obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę również dodać do poprzednich składników. Wszystko razem dusić razem. Pod koniec doprawić do smaku według własnego uznania cukrem, solą i pierzem, Karpia zaleć gotowym sosem i naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez około pół godziny.