Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Karp ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody i surówką z cykorii.

Karp ze śliwkami

Składniki:

Karp ze śliwkami

 

  • 1 kg karpia,
  • 25 dag mrożonych śliwek,
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 - 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka mąki,
  • cynamon, goździki, imbir,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Karp ze śliwkami
Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec.

Tagi:

śliwki