Karolka86

Karolka86

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 206]

*Karpatka*

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione ciasto...pycha:)

*Karpatka*

Składniki:

*Karpatka*

 

  • NA CIASTO:
  • 1szkl zimnej wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1szkl mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NA KREM:
  • 1/2l mleka
  • budyń waniliowy
  • 25dkg masła bez oleju
  • 2 żółtka
  • 15dkg cukru
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

*Karpatka*
CIASTO:
Wodę zagotować z margaryną,dodać mąkę i zagotować. Wystudzić.Dodać jajka i proszek. Miksować. Podzielić na dwie równe części. Piec na dwóch blachach ok 30min w temp 180-190'C.
KREM: Ugotować budyń z cukrem na 1/2l mleka. Wystudzić. Utrzeć masło i żółtka. Dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Przełożyć ciasto kremem i wstawić do lodówki do stężenia.