paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Karpatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne efektowne ciasto z wspaniałym kremem .

Karpatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karpatka

 

  • Ciasto :
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki dobrego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 kostki dobrego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 większe łyżki mąki pszennej
  • 5 większych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • Dekoracja:
  • cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Masło rozpuścić , dodać do niego wodę i doprowadzić do wrzenia.Dodać mąkę i ucierać do powstania masy . Po chwili wbijać jajka , proszek do pieczenia i miksować . Ciasto podzielić na dwie części i piec w temp. 200 stopni przez 30 min. W TRAKCIE PIECZENIA NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami oraz masłem . Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąkami. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy aby się nie przypaliło . Krem wylewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą . Posypujemy cukrem pudrem .
Karpatka
Etap 1
Karpatka
Etap 2

Tagi:

ciasto