dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Karpatka 4.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ulubione ciasto mojej rodziny :)

Karpatka 4. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka 4.

 

Sposób przygotowania:

Karpatka 4.
Wewamy do rondla 1 szkl wody, dodajemy margaryne i podgrzewamy, aż tłuszcz się roztopi. Następnie doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciągle mieszając całość gotujemy, aż ciasto stanie się elastyczne. Uzyskaną masę studzimy, następnie dodajemy po kolei po jednym jajku i miksujemy, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa placki w ok 230 stopniach. Odlewamy 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do szkl mleka dodajemy mąkę i żółtka i dokładnie mieszamy. Nastepnie wlewamy je do gotującego się mleka i ciągle mieszając chwile gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Nastepnie zdejmujemy go z ognia i studzimy. Masło dokładnie miksujemy, na puch. Do masła dodajemy stopniową zimny budyń i miksujemy na gładki krem. Uzyskanym kremem przekładamy upieczone i wystudzone placki. Smacznego.
Karpatka 4.
Do ugotowanego i wystudzonego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy.
Karpatka 4.
Ciasto rozsmarowujemy na wysmarowanej tluszczem i wysypaną mąką formie.
Karpatka 4.
Upieczone placki przekładamy przygotowanym kremem.
Karpatka 4.
Ciasto po sporządzeniu najlepiej schłodzić w lodówce.

Tagi:

jajko jajka