Sposób przygotowania:
Karpatka 7
Przygotowanie ciasta: Rozpuść margarynę, dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz gaz na minimum i energicznie mieszając - wsyp mąkę. Wyłącz gaz i ucieraj jeszcze chwilę, do powstania gęstej masy. Odstaw do przestudzenia. Do ostudzonej masy wbijaj powoli pięć jaj i proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze chwilkę.Gotowe ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej (220 stopni). Przez pierwsze 4 minuty włącz termoobieg, potem wyłącz i piecz jeszcze 16 do 20 minut. Upieczony placek wyjmij, zdejmij papier i odłóż. Na blachę wyłóż nowy papier i drugą część karpatki. Piecz tak jak poprzednią.Przygotowanie masy: Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. Pozostałą szklankę mleka, 3 żółtka oraz mąkę mieszamy dokładnie (bez grudek). Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka (gaz na minimum) i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na idealnie gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz kroimy margarynę w małe kawałeczki i stopniowo miksując, dodajemy do ostudzonej masy. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta (będzie to widoczne). Gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczone ciasto, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem