karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Karpatka Dulcynei

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne ciasto przełożone niebiańskim puszystym kremem budyniowym. Karpatka ta znika jeszcze szybciej, niż trwa jej przygotowanie.

Karpatka Dulcynei Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karpatka Dulcynei

 

  • Na 2 blaty ciasta:
  • 125 g margaryny
  • 250 ml zimnej wody (1 pełna szklanka)
  • 1 pełna szklanka (250 ml) + 1 czubata łyżka mąki
  • 4 jajka (M lub L)
  • 1 średnioczubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Na krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g, łącznie 80 g)
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 500 ml mleka
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania/ ew. do posłodzenia

Sposób przygotowania:

Karpatka Dulcynei
Do garnka wlać wodę oraz margarynę. Zagotować tak, aby tłuszcz się roztopił. Gdy będzie wrzeć dodać szybko mąkę, zdjąć ze źródła ciepła i dokładnie, energicznie wymieszać do powstania jednolitej masy, która będzie bez problemu odchodziła od ścianek naczynia. Odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie można przygotować budyń. Do 250 ml mleka wsypać 2 budynie i starannie wymieszać. Żeby nie było żadnych grudek, można przelać całość przez sitko. Jeśli znajdą się na nim grudki, rozetrzeć je i dodać ponownie do mleka. Pozostałe 250 ml zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i szybko mieszać, gotując na najmniejszym gazie i pilnując, aby nie przypalić dna. Gdy całość całkiem zgęstnieje, zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do ostygnięcia.

Dalej wracamy do naszego ciasta. Zapewne jest już letnie lub chłodne. Do ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksować. Na końcu wsypać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Konsystencja ciasta powinna być teraz gęsta i lepiąca.

Piekarnik nastawić na 200 st. C bez termoobiegu. Na blaszkę (ok. 25x36) wyściełaną papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy, maczając regularnie łyżkę/szpatułkę w gorącej wodzie, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Ciasto rozsmarować na całości blaszki tak, aby przykryć dokładnie dno.

Wierzch nie musi być równy. Im więcej załamań i pagórków, tym bardziej górzysta będzie nasza karpatka. Piec przez 35-40 min w temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjąć blaszkę, wyciągnąć ciasto i odstawić do ostygnięcia, zaś ten sam proces pieczenia powtórzyć z pozostałą, drugą częścią ciasta. Chyba że posiadamy dwie takie same blaszki, wówczas zaoszczędzimy sobie czasu i możemy upiec dwa blaty ciasta za jednym razem.

z W międzyczasie do ostudzonego budyniu dodajemy po odrobinie masła i miksujemy. Dodajemy również szczyptę soli. Na koniec miksujemy na wysokich obrotach przez kilka chwil, aby spulchnić nasz krem. W razie konieczności możemy go jeszcze dosłodzić cukrem pudrem. 

Gdy krem i dwa blaty ciasta są gotowe, ułożyć je następująco: 1 blat ciasta (jeśli wyszły nierówne, zwróćmy uwagę, który będzie spodem, a który górą - grubszy lepiej będzie wyglądał na dole), następnie całość kremu i na to drugi blat ciasta. Tak przygotowany deser posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Smacznego.
Karpatka Dulcynei
Ciasto rozsmarować na całości blaszki tak, aby przykryć dokładnie dno. Wierzch nie musi być równy.
Karpatka Dulcynei
Im więcej załamań i pagórków, tym bardziej górzysta będzie nasza karpatka.