Sposób przygotowania:
Karpatka Dulcynei
Do garnka wlać wodę oraz margarynę. Zagotować tak, aby tłuszcz się roztopił. Gdy będzie wrzeć dodać szybko mąkę, zdjąć ze źródła ciepła i dokładnie, energicznie wymieszać do powstania jednolitej masy, która będzie bez problemu odchodziła od ścianek naczynia. Odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie można przygotować budyń. Do 250 ml mleka wsypać 2 budynie i starannie wymieszać. Żeby nie było żadnych grudek, można przelać całość przez sitko. Jeśli znajdą się na nim grudki, rozetrzeć je i dodać ponownie do mleka. Pozostałe 250 ml zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i szybko mieszać, gotując na najmniejszym gazie i pilnując, aby nie przypalić dna. Gdy całość całkiem zgęstnieje, zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do ostygnięcia.
Dalej wracamy do naszego ciasta. Zapewne jest już letnie lub chłodne. Do ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksować. Na końcu wsypać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Konsystencja ciasta powinna być teraz gęsta i lepiąca.
Piekarnik nastawić na 200 st. C bez termoobiegu. Na blaszkę (ok. 25x36) wyściełaną papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy, maczając regularnie łyżkę/szpatułkę w gorącej wodzie, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Ciasto rozsmarować na całości blaszki tak, aby przykryć dokładnie dno.
Wierzch nie musi być równy. Im więcej załamań i pagórków, tym bardziej górzysta będzie nasza karpatka. Piec przez 35-40 min w temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjąć blaszkę, wyciągnąć ciasto i odstawić do ostygnięcia, zaś ten sam proces pieczenia powtórzyć z pozostałą, drugą częścią ciasta. Chyba że posiadamy dwie takie same blaszki, wówczas zaoszczędzimy sobie czasu i możemy upiec dwa blaty ciasta za jednym razem.
z W międzyczasie do ostudzonego budyniu dodajemy po odrobinie masła i miksujemy. Dodajemy również szczyptę soli. Na koniec miksujemy na wysokich obrotach przez kilka chwil, aby spulchnić nasz krem. W razie konieczności możemy go jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.
Gdy krem i dwa blaty ciasta są gotowe, ułożyć je następująco: 1 blat ciasta (jeśli wyszły nierówne, zwróćmy uwagę, który będzie spodem, a który górą - grubszy lepiej będzie wyglądał na dole), następnie całość kremu i na to drugi blat ciasta. Tak przygotowany deser posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Smacznego.
W międzyczasie można przygotować budyń. Do 250 ml mleka wsypać 2 budynie i starannie wymieszać. Żeby nie było żadnych grudek, można przelać całość przez sitko. Jeśli znajdą się na nim grudki, rozetrzeć je i dodać ponownie do mleka. Pozostałe 250 ml zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i szybko mieszać, gotując na najmniejszym gazie i pilnując, aby nie przypalić dna. Gdy całość całkiem zgęstnieje, zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do ostygnięcia.
Dalej wracamy do naszego ciasta. Zapewne jest już letnie lub chłodne. Do ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksować. Na końcu wsypać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Konsystencja ciasta powinna być teraz gęsta i lepiąca.
Piekarnik nastawić na 200 st. C bez termoobiegu. Na blaszkę (ok. 25x36) wyściełaną papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy, maczając regularnie łyżkę/szpatułkę w gorącej wodzie, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Ciasto rozsmarować na całości blaszki tak, aby przykryć dokładnie dno.
Wierzch nie musi być równy. Im więcej załamań i pagórków, tym bardziej górzysta będzie nasza karpatka. Piec przez 35-40 min w temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjąć blaszkę, wyciągnąć ciasto i odstawić do ostygnięcia, zaś ten sam proces pieczenia powtórzyć z pozostałą, drugą częścią ciasta. Chyba że posiadamy dwie takie same blaszki, wówczas zaoszczędzimy sobie czasu i możemy upiec dwa blaty ciasta za jednym razem.
z W międzyczasie do ostudzonego budyniu dodajemy po odrobinie masła i miksujemy. Dodajemy również szczyptę soli. Na koniec miksujemy na wysokich obrotach przez kilka chwil, aby spulchnić nasz krem. W razie konieczności możemy go jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.
Gdy krem i dwa blaty ciasta są gotowe, ułożyć je następująco: 1 blat ciasta (jeśli wyszły nierówne, zwróćmy uwagę, który będzie spodem, a który górą - grubszy lepiej będzie wyglądał na dole), następnie całość kremu i na to drugi blat ciasta. Tak przygotowany deser posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Smacznego.
karita
biedroneczki
lukrowanepierniczki