reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto porzeczkowe- odchudzone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto znam od lat, przechodziło kilka metamorfoz, ale w tej wersji jest chyba najsmaczniejsze. Tym razem zrobiłam z mlekiem i ''bitą śmietaną'' w proszku, ma znacznie mniej kalorii, a masa smakuje świetnie.

Ciasto porzeczkowe- odchudzone

Składniki:

Ciasto porzeczkowe- odchudzone

 

  • Biszkopt czekoladowy
  • 5 jaj M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

 

  • Masa
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 6 listków ( 6 łyżeczek płaskich )
  • 2 op "Śnieżki" lub "Bitej śmietany" w proszku
  • słoiczek galaretki / dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe- odchudzone

przygotowania

Ciasto porzeczkowe- odchudzone
biszkopt nie jest wysoki i jednak suchy trzeba go nawodnić

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Do masy dodajemy nie przerywając ubijania po jednym żółtku.
Odstawiamy robot i dalej używamy już szpatułki.
Dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Na końcu wlewamy olej- mieszamy po raz ostatni i ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Biszkopt pieczemy w temperaturze 175st przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
Upieczone studzimy

Zimny mocno ponczujemy np herbatą i smarujemy dżemem/galaretką porzeczkową

przygotowanie

Ciasto porzeczkowe- odchudzone
po dodaniu żelatyny masa szybko sie ścina

Odlewamy 100 ml mleka i wkładamy do niego żelatynę - postępujemy tak jak zaleca producent, czyli czekamy 7 minut, lekko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.

Mleko ubijamy razem z Śnieżką, gdy zgęstnieje, nie przerywając ubijania wlewamy cienkim strumieniem, żelatynę z mlekiem. Masę od razu przekładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia.

Galaretki w proszku rozpuszczamy w 900 ml wrzątki i studzimy, gdy zaczną tężeć wylewamy na ciasto,

Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Odlewamy 100 ml mleka i wkładamy do niego żelatynę - postępujemy tak jak zaleca producent, czyli czekamy 7 minut, lekko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.


Mleko ubijamy razem z Śnieżką, gdy zgęstnieje, nie przerywając ubijania wlewamy cienkim strumieniem, żelatynę z mlekiem. Masę od razu przekładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia.

Galaretki w proszku rozpuszczamy w 900 ml wrzątki i studzimy, gdy zaczną tężeć wylewamy na ciasto,

Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia