Sposób przygotowania:
karpatka szachownica :)
Masło rozpuścić w garnku 250 gram, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę 2 szklanki i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i zmiksować . Blachę o wymiarach 40x35 wysmarować tłuszczem Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut W ten sam sposób upiec drugą część ciasta mleko zagotować 2 szklanki z cukrem , budynie rozmieszać w 2 szklankach mleka zagotować ostudzić . Kasię zmiksować dodać ostudzony budyń miksować , aż powstanie krem wykładać na ciasto które przecinamy na połowę i przekładamy czarne białe na koniec posypujemy cukrem pudrem smacznego