madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Karpatka wg madzik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo trzeba uważać dodając kwasek cytrynowy, aby masa nie była za kwaśna.

Karpatka wg madzik

Składniki:

Karpatka wg madzik

 

Sposób przygotowania:

Karpatka wg madzik
Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dobrze rozmieszać. Masę odstawić do wystygnięcia, gdy będzie zimna wbijać po jednym jajku i ucierać, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Masę podzielić na pół. Rozsmarować ciasto na blaszkach.Upiec 2 placki w temperaturze 175 stopni przez okolo 35 minut. Masa Z mleka odlać pól szklanki i rozmieszać w nim mąkę . Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego zawiesinę z mleka i mąki, ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodać do smaku kwasek cytrynowy. Przełożyć placki masą a wierzch posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto