Sposób przygotowania:
Karpatka z masą budyniowo-śmietankową
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować, wsypać mąkę, ciągle mieszając gotować około 2-3 minuty. Następnie ciasto zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, wsypać proszek do pieczenia i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty. Ciasto wyłożyć na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1/2 godziny. Masa: Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Budyń, żółtka i mąkę pszenną wymieszać w 2/3 szkl zimnego mleka. Resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, ostudzić. Po ostygnięciu lekko zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z budyniem i żelatyną, dodać spirytus, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone zimne ciasto, przykryć drugim plackiem, odłożyć do stężenia. Przed podaniem. posypać cukrem pudrem.