-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Karpatka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naszła mnie ochota na karpatkę. Ponieważ wszystkie składniki miałam pod ręką niewiele się zastanawiając zabrałam się do pracy. Pierwszy raz zrobiłam tylko na maśle. Z dużej blachy uchowały się po dwóch godzinach trzy kawałki. Tak więc polecam!

Karpatka z budyniem

Składniki:

Karpatka z budyniem

Ciasto:

Krem:

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka z budyniem
Ciasto:

Zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Następnie ciasto wystudzić. Po wystudzeniu wbić jajka i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta piec w osobnej blaszce przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Jajka ubić z cukrem, dodać oba rodzaje mąki. Dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Dodać do masy jajecznej. Zagotować ciągle mieszając. Gotowy budyń wystudzić. Kiedy będzie zimny utrzeć z kostką masła. Gotowym kremem przełożyć ciasta. Włożyć do lodówki na jakiś czas aby krem trochę zgęstniał.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.