gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 837]

Karpatka z kremem adwokatowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam to ciasto. Zwłaszcza podczas pieczenia, kiedy wychodzą z niego piękne fałdy, przypominające Karpaty, a cukier puder daje efekt śniegu... Cudowne :D

Karpatka z kremem adwokatowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Karpatka z kremem adwokatowym

CIASTO

MASA

  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka margaryny
  • 35 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki adwokata

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem adwokatowym
CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie. Oba ciasta ostudzić.

MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.

Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Karpatka z kremem adwokatowym
Na sam początek należy roztopić margarynę w gotującej się wodzie
Karpatka z kremem adwokatowym
Później dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
Karpatka z kremem adwokatowym
Ciasto przełożyć do miski i zmiksować z jajkami.
Karpatka z kremem adwokatowym
Podzielić na dwie części, wyłożyć na brytfanny i piec.
Karpatka z kremem adwokatowym
Przygotować masę.
Karpatka z kremem adwokatowym
Masę zmiksować z margaryną i adwokatem.
Karpatka z kremem adwokatowym
Wyłożyć na ciasto.

Tagi:

ryba karp