Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem adwokatowym
CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie. Oba ciasta ostudzić.
MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Odstawić na 1 godzinę do lodówki.