SUPERPRZEPIS

Adwokatowa karpatka

  • 11
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Adwokatowa karpatka Więcej zdjęć (5)

Zachwycający deser o cudownym smaku z dodatkiem likieru jajecznego. Nie znam osoby, która by nie lubiła karpatki!

Składniki:

Adwokatowa karpatka

 

  • Ciasto parzone
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 1 szklanka zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 5 jaj wiejskich

 

 

 

Sposób przygotowania:

Adwokatowa karpatka
Ciasto: Margarynę przekładamy do rondelka,wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia,następnie powoli wsypujemy mąkę pszenną i energicznie pałką ucieramy ciasto aż składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia,wtedy zestawiamy z ognia,do ostygnięcia. Gdy mamy zimne ciasto ,wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia,wbiajmy po jednym jajku cały czas ucierając mikserem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na pół i wykładamy na wyłozone pergaminem standardowe jednakowe blaszki.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 30 minut.o wyjęciu wystudzic na kratce.



Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy wiecej niż 1/2 szklanki a reszte zagotowujemy z cukrami.Do odlanej części wbijamy całe jajo,wsypujemy maki rozprowadzić na jednolitą masę i wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Zostawić do ostygniecia. Margarynę o temp pokojowej utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu ,zrobić kerm,pod koniec wlewając gęsty adwokat ,dokładnie wymieszać i tak przygotowanym kremem przełozyc placek.Można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Adwokatowa karpatka
Z margaryny wody i mąki robimy ciasto parzone
Adwokatowa karpatka
z mleka jajka i mąki robimy budyń do kremu
Adwokatowa karpatka
gotowe zmiksowane ciasto dzielimy na dwie części
Adwokatowa karpatka
na koniec ucieramy krem i przekładamy ciasto