Sposób przygotowania:
Adwokatowa karpatka
Ciasto: Margarynę przekładamy do rondelka,wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia,następnie powoli wsypujemy mąkę pszenną i energicznie pałką ucieramy ciasto aż składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia,wtedy zestawiamy z ognia,do ostygnięcia. Gdy mamy zimne ciasto ,wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia,wbiajmy po jednym jajku cały czas ucierając mikserem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na pół i wykładamy na wyłozone pergaminem standardowe jednakowe blaszki.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 30 minut.o wyjęciu wystudzic na kratce.
Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy wiecej niż 1/2 szklanki a reszte zagotowujemy z cukrami.Do odlanej części wbijamy całe jajo,wsypujemy maki rozprowadzić na jednolitą masę i wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Zostawić do ostygniecia. Margarynę o temp pokojowej utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu ,zrobić kerm,pod koniec wlewając gęsty adwokat ,dokładnie wymieszać i tak przygotowanym kremem przełozyc placek.Można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy wiecej niż 1/2 szklanki a reszte zagotowujemy z cukrami.Do odlanej części wbijamy całe jajo,wsypujemy maki rozprowadzić na jednolitą masę i wlać do gotującego mleka i ugotować budyń.Zostawić do ostygniecia. Margarynę o temp pokojowej utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu ,zrobić kerm,pod koniec wlewając gęsty adwokat ,dokładnie wymieszać i tak przygotowanym kremem przełozyc placek.Można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Sarenka
zbysiowa
2milutka
edytaha
2milutka
właśnie nad nią siedzę i kawkę mam oć!
edytaha
Tylko dojem ziemniaczki z jajem sadzonym i pędzę :)
2milutka
CZekam:D
mysza75
2milutka
Powiem Ci szczerze nigdy nie robiłam z pudełka,ciekawe jak smakuje...:) Karpatka to był mój drugi placek który sie nauczyłam robić zaraz po biszkopcie,20 lat praktyki czyni że nie sięgam po gotowce...:)
zewa
2milutka
próbuj zawsze to miła odmiana jeśli lubisz ten smak:)