WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Metrowiec z domowym kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny przepis na ciasto metrowiec czyli ciasto składane z kromek ciasta przekładanych domowym kremem budyniowym.

Metrowiec z domowym kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Metrowiec z domowym kremem budyniowym

Ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody

Ciasto ciemne:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki + 1 łyżka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody

Krem:

Polewa:

  • 200g czekolady (mleczna, deserowa lub gorzka)
  • 8 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Metrowiec z domowym kremem budyniowym

Ciasto:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka zmiksować z cukrami na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki będą połączone wmieszać do ciasta delikatnie pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto ciemne przygotować tak samo jak jasne tylko kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy o tych samych wymiarach. Obydwa ciasta piec razem do suchego patyczka w temp. 180 stopni (ok. 40-45min). Wystudzić i pokroić na około centymetrowe kromki.

Krem:

2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałe mleko wymieszać z obiema mąkami i wlać na gotujące się mleko z cukrem. Gotować ciągle mieszając aż powstanie bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozmiksować na puch a następnie dodawać po łyżce zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitego kremu. Kremem smarować kromki ciasta i zlepiać je na przemian raz jasna kromka i raz ciemna kromka. Wierzch ciasta posmarować polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w gorącej śmietanie. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu ciasto kroić pod skosem.

Metrowiec z domowym kremem budyniowym
Metrowiec polany czekolada i posypany posypkami
Metrowiec z domowym kremem budyniowym
Kromki ciasta jasnego i ciemnego przelożone kremem
Metrowiec z domowym kremem budyniowym
Ugotowany budyń domowy zmiksowany z miękkim maslem na krem
Metrowiec z domowym kremem budyniowym
Ciasto jasne i ciemne po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika