Sposób przygotowania:
Metrowiec z domowym kremem budyniowymCiasto:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka zmiksować z cukrami na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki będą połączone wmieszać do ciasta delikatnie pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto ciemne przygotować tak samo jak jasne tylko kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy o tych samych wymiarach. Obydwa ciasta piec razem do suchego patyczka w temp. 180 stopni (ok. 40-45min). Wystudzić i pokroić na około centymetrowe kromki.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałe mleko wymieszać z obiema mąkami i wlać na gotujące się mleko z cukrem. Gotować ciągle mieszając aż powstanie bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozmiksować na puch a następnie dodawać po łyżce zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitego kremu. Kremem smarować kromki ciasta i zlepiać je na przemian raz jasna kromka i raz ciemna kromka. Wierzch ciasta posmarować polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w gorącej śmietanie. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu ciasto kroić pod skosem.