gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Karpatka z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre ciasto z pyszną masą. Po upieczeniu wychodzą na nim wspaniałe pagórki, które przypominają KARPATY.

Karpatka z masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z masą

 

  • CIASTO
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 20 dag margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • sól, proszek do pieczenia
  • MASA
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 i pół kostki margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Karpatka z masą
CIASTO: Do garnka wlać wodę i dodać margarynę. Zagotować. Dodać mąkę i mieszać cały czas. Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć na dwie wysmarowane margaryną brytfanny. Piec ok. 30 minut w 180 st. MASA: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do pozostałej części mleka dodać żółtka, cukier wanilinowy i mąki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszać aż masa się zagotuje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć i dodawać zimnego budyniu. Przełożyć masą upieczone ciasto. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Karpatka z masą
Wodę i margarynę wstawić do garnka i zagotować
Karpatka z masą
Przygotowane masy na ciasta przełożyć na brytfanny i piec.
Karpatka z masą
Zimny budyń i margaryny utrzeć razem mikserem.
Karpatka z masą
Przygotowane ciasta przełożyć masą i posypać pudrem.