Sposób przygotowania:
Sernikowa składanka
CIASTO
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić w rondelku, ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do rozpuszczonej i ostudzonej masy kakaowej, wymieszać, przesiać mąkę, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wkręcić do masy.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24/34 cm.
Masa serowa :
Białka oddzielić od żółtek.
Ser zblendować z żółtkami i masłem, następnie dodać mąkę, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany cały czas miksując, dodawać po łyżce cukru.
Pianę przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masę serową wykładać łyżką na ciasto.
Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 50 minut w 180 stop, ostudzić.
Krem budyniowy:
Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, dodać masło, zagotować.
W pozostałym mleku rozmieszać budynie z mąką ziemniaczaną wlać budyń do gotującego mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Ucierając masę budyniową dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części.
Składanie ciasta:
Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników.
Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki.
Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić w rondelku, ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do rozpuszczonej i ostudzonej masy kakaowej, wymieszać, przesiać mąkę, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wkręcić do masy.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24/34 cm.
Masa serowa :
Białka oddzielić od żółtek.
Ser zblendować z żółtkami i masłem, następnie dodać mąkę, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany cały czas miksując, dodawać po łyżce cukru.
Pianę przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masę serową wykładać łyżką na ciasto.
Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 50 minut w 180 stop, ostudzić.
Krem budyniowy:
Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, dodać masło, zagotować.
W pozostałym mleku rozmieszać budynie z mąką ziemniaczaną wlać budyń do gotującego mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Ucierając masę budyniową dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części.
Składanie ciasta:
Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników.
Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki.
Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować.
SylaUla