kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Popularny metrowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niby banalnie proste ciasto, a jak efektownie się prezentuje. Idealne na niedzielny podwieczorek. Nie wymaga przechowywania w lodówce.

Popularny metrowiec

Składniki:

Popularny metrowiec

 

  • Ciasto białe:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • te same składniki co na ciasto białe +2 łyżki kakao
  • Krem:
  • może być dowolny budyniowy lub karpatkowy do utarcia na mleku ja wykorzystałam właśnie taki
  • Polewa:
  • 3 łyżki mleka
  • 10 dag margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • kolorowe cukierki do posypki

Sposób przygotowania:

Popularny metrowiec

ETAP 1:

Popularny metrowiec
Do utartych z cukrem zółtek dodajemy wode

Ciasto białe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka z cukrem utrzeć i dodać gorącą wodę, cały czas ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i na końcu piane ubitą z białek.

ETAP 2:

Popularny metrowiec
Na koniec ucierania dodajemy piane z białek

Ciasto ciemne:
Tak jak ciasto białe tylko do maki wsypujemy dodatkowo kakao i mieszamy razem.

ETAP 3:

Popularny metrowiec
Ciasto wlewamy do wąskich blaszek i pieczemy

Ciasto wlewamy do wąskich blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 100*C wstawiamy blaszki i podkręcamy temp.do 160*C pieczemy ok. 40-50 min do suchego patyczka.

ETAP 4:

Popularny metrowiec
Krem karpatkowy do przełożenia ciasta,może to byc ugotowany krem budyniowy.

Krem.
Ja wykorzystałam gotowy krem do karpatki wiec wystarczyło dodać mleko i ubić go na gęsto.

ETAP 5:

Popularny metrowiec
Oba ciasta kroimy na plastry ok.1 cm.

Smarowanie ciasta:
Pon upieczeniu i wystudzeniu oba ciasta kroimy na plastry 1 cm.

ETAP 6:

Popularny metrowiec
Każdy plaster ciasta smarujemy kremem i łączymy.

Każdy plater smarujemy cienko kremem i składamy na przemian jasny-ciemny-jasny i tak do momentu, aż wykorzystamy całe ciasto. Możemy zrobić jeden długi metrowiec lub dwa krótsze.
Z podanych składników gotujemy polewę. Oblewamy ciasto i posypujemy kolorowymi cukierkami. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by ciasto zespoliło się z kremem. Kroimy na ukos, by ładnie się prezentowało.