Sposób przygotowania:
Popularny metrowiecETAP 1:
Ciasto białe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka z cukrem utrzeć i dodać gorącą wodę, cały czas ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i na końcu piane ubitą z białek.
ETAP 2:
Ciasto ciemne:
Tak jak ciasto białe tylko do maki wsypujemy dodatkowo kakao i mieszamy razem.
ETAP 3:
Ciasto wlewamy do wąskich blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 100*C wstawiamy blaszki i podkręcamy temp.do 160*C pieczemy ok. 40-50 min do suchego patyczka.
ETAP 4:
Krem.
Ja wykorzystałam gotowy krem do karpatki wiec wystarczyło dodać mleko i ubić go na gęsto.
ETAP 5:
Smarowanie ciasta:
Pon upieczeniu i wystudzeniu oba ciasta kroimy na plastry 1 cm.
ETAP 6:
Każdy plater smarujemy cienko kremem i składamy na przemian jasny-ciemny-jasny i tak do momentu, aż wykorzystamy całe ciasto. Możemy zrobić jeden długi metrowiec lub dwa krótsze.
Z podanych składników gotujemy polewę. Oblewamy ciasto i posypujemy kolorowymi cukierkami. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by ciasto zespoliło się z kremem. Kroimy na ukos, by ładnie się prezentowało.
SylaUla