Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1312]

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Składniki:

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Tortownica o średnicy 18 cm:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)

Tortownica o średnicy 22-24 cm:

Tortownica o średnicy 25-26 cm:

Sposób przygotowania:

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Masa:

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów
1 szklanka posiada pojemność 250 mililitrów.

Białka należy ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo wsypując cukier.

Następnie dodawać po 1 żółtku.

Na koniec do masy za pomocą łyżki delikatnie wmieszać mąkę przesianą z kakao.

Pieczenie:

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów
W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm. W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.

Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (boków nie wyściełać, ani niczym nie smarować).

Biszkopt wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").

Następnie tortownicę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości 30-50 cm.

Ciasto w blaszce ponownie wstawić do piekarnika i tam wystudzić.