agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Karpatkowa uczta

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Karpatka jest idealna na każda okazję

Karpatkowa uczta

Składniki:

Karpatkowa uczta

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatkowa uczta
Przygotować składniki na krem i na ciasto. Następnie masło wyjąć wcześniej z lodówki. Masło - pół kostki rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę pszenną- 1 szklanka z mąką ziemniaczaną- 5 łyżek i ucierać energicznie do powstania gęstej i jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka- 5 sztuk, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, może to myć margaryna lub masło i obsypać mąką pszenną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30-40 minut, nie wyjmować ciasta z piekarnika, wystudzić je uchylając piekarnik. Z druga częścią ciasta postąpić identycznie. Ostudzić oba ciasta i wykonać krem, w tym celu zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem- pół kostki. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami- 4 sztuki i mąką tortową- 5 łyżek, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na pierwszy  upieczony wcześniej placek  przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

Tagi:

jajko jajka