Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kartoflak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kartoflak chociaż nie jest wyszukanym daniem jest pyszny

Kartoflak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kartoflak

 

Sposób przygotowania:

Kartoflak
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Marchewkę również obieramy i ścieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy, dorzucamy również zmiażdżony czosnek. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(najpierw boczek). Wrzucamy do masy również z wytopionym tłuszczem, kiedy trochę wystygną.Dodajemy mąkę i jajka, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sporą ilością soli, pieprzu oraz ulubionych ziół i Vegety.Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy około 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
Kartoflak
Masa ziemniaczana jest już gotowa do przełożenia w blaszkę do pieczenia
Kartoflak
Ze względu na ilość fanów kartoflaka w moim domu, zawsze piekę dwie blachy:)
Kartoflak
Kartoflak w przekroju prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie