p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

kartoflane kluski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski kartoflane -alternatywa dla gotowanych kartofli

kartoflane kluski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

kartoflane kluski

 

Sposób przygotowania:

kartoflane kluski
Kartofle obrać, umyć i ugotować w wodzie osolonej 1 łyżką soli. Ugotowane i ostudzone kartofle przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski dodajemy mąkę kartoflaną, dobrze wyrabiamy na gładką masę. Formujemy z masy równe kulki. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy na małym ogniu aż do wypłynięcia, ostrożnie mieszając. Podajemy do duszonych mięs w ciemnych sosach.
kartoflane kluski
Formujemy z masy równe kulki. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody
kartoflane kluski
Kluski gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do wypłynięcia.