Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Oba składniki należy połączyć, a z powstałego ciasta uformować lekko spłaszczone kule. W każdej z nich robi się wgłębienie, co jest charakterystycznym znakiem klusek śląskich. Następnie surowe kule gotuje się we wrzątku z dodatkiem soli i oleju, aż wypłyną na powierzchnię. Może to potrwać kilka minut. Kluski śląskie najlepiej smakują same, z sosem (na przykład pieczarkowym), gotowaną modrą kapustą, surówkami bądź mięsem. Danie można podawać również ze: skwarkami, masłem, gulaszem lub zasmażką z bułki tartej.

Kluski dla dzieci

Kluski dla dzieci

Kluski dla dzieci powinny być lekkostrawne i atrakcyjne wizualnie (np. zabarwione na różne kolory i uformowane w ciekawe kształty). Można je podawać na słodko z dodatkiem owoców, zaś na słono np. ze szpinakiem. Warto pamiętać by nie przygotowywać dzieciom klusków z grzybami lub orzechami, które są ciężkostrawne i mogą powodować zatrucia. Dzieciom najbezpieczniej przygotowywać kluski ziemniaczane, na parze lub lane.

Kartacze

Kartacze

Kartacze nazywa się także cepelinami. To okrągłe kluski robione z ziemniaków, mąki, jajek oraz wody, przypominające nieco tradycyjne pyzy. Farsz do kartaczy przygotowuje się z mięsa mielonego, kapusty kiszonej, kaszy gryczanej, grzybów lub białego sera, przyprawionego na słono albo na słodko. Ugotowane we wrzątku bądź aromatycznym bulionie kartacze podaje się ze skwarkami z boczku, stopionym masłem lub sosem pieczarkowym.

Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

Szare kluski ziemniaczane to jedna z potraw mącznych, popularnych przede wszystkim na Śląsku. Robi się je z surowych ziemniaków, startych na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki szybko ciemnieją, stąd szary kolor klusek. Zanim do ziemniaków doda się mąkę, należy umieścić je w durszlaku albo w sicie i odczekać kilka minut, aby oddzielił się od nich sok. Do ziemniaków zmieszanych z mąką można dodać jajko, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rwie się na niewielkie, płaskie kawałeczki i wrzuca na wrzącą, osoloną wodę lub przeciera przez przecierak do klusek, czyli haluszkownicę.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski śląskie, szczególnie jeśli mają być podawane jako samodzielne danie, można napełnić mięsnym farszem, np. mięsem mielonym. Kluski ziemniaczane z mięsem przyrządza się tak, jak kluski śląskie, z tym, że podczas formowania do dziurki nakłada się farsz i zalepia go ciastem. Zwyczajne, nienadziewane kluski śląskie można polać sosem mięsnym, który powstał podczas pieczenia lub duszenia mięsa albo został przyrządzony specjalnie do klusek. Kluski z mięsem będą doskonale smakować, nawet jeżeli poda się je z samą zeszkloną na tłuszczu cebulą.

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Kluski lane

Lane kluski

Lane kluski

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kartoflane kluski

kartoflane kluski

p.jola1 p.jola1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lane kluski

Lane kluski

caroline1983 caroline1983
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lane kluski na mleku

Lane kluski na mleku

plocia plocia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: