Sposób przygotowania:
Kartoflanka z kurkami
Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na pół. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w rondlu, krótko smażyć na nim kurki, przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i ziemniaki, zeszklić. Podlać rosołem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
Zupę zmiksować na gładko, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sherry.
Do zupy włożyć grzyby, podgrzać. Posypać posiekanymi listkami bazylii.
Olej rozgrzać w rondlu, krótko smażyć na nim kurki, przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i ziemniaki, zeszklić. Podlać rosołem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
Zupę zmiksować na gładko, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sherry.
Do zupy włożyć grzyby, podgrzać. Posypać posiekanymi listkami bazylii.
Sarenka