agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kartofle książęce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Podać z przypieczonymi kiełbaskami, kwaszonymi ogórkami lub surówką z kapusty. Kartofle książęce można także podać do ryb z wody, wołowiny

kartofle książęce

Składniki:

kartofle książęce

 

 

Sposób przygotowania:

kartofle książęce
Ziemniaki ugotować w łupinie, obrać szybko i pokroić w plasterki, aby nie wystygły. Wysmarować formę masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać serem i dodać wiórki zimnego masła, po czym znowu ziemniaki, ser i masło. W końcu rozbić jajka w mleku, dobrze posolić, dodać pieprzu, utartej gałki i polać ziemniaki. Wstawić do piecyka na pól godziny.