sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Kartofle w maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny dodatek do dań mięsnych.

Kartofle w maśle

Składniki:

Kartofle w maśle

 

  • składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanych ziół ( tymianek, oregano)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kartofle w maśle
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i obieramy ze skórki. Studzimy i kroimy w ćwiartki. Masło topimy i mieszamy z olejem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zapiekamy aż staną się złociste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego

Tagi:

zioła