jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kasz gryczana z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gdy pojawiają się świeże rzodkiewki nie sposób nie wykorzystać ich w kuchni. W połączeniu z kaszą smakują pysznie!!!

Kasz gryczana z rzodkiewką

Składniki:

Kasz gryczana z rzodkiewką

 

  • Składniki na 3 porcję:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • Pęczek rzodkiewek (około 10),
  • 1 duża cebula,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1-2 cm papryczki chili,

 

Sposób przygotowania:

Kasz gryczana z rzodkiewką
Kasze zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Razem gotujemy do momentu aż wpije wodę. Kasze należy delikatnie posolić do smaku. Gdy kasza wchłonie wodę zdejmujemy ja z gazu. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na około 15-20 minut by "doszła". Między czasie rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na maśle. Gdy zmięknie dokładamy do niej drobno pokrojoną paprykę oraz rzodkiewki. Całość smażymy około 5 minut. Usmażone składniki łączymy z kaszą. Podgrzewamy razem i doprawiamy do smaku.